Ortodòncia

mayo 11, 2009 by  
Arxivat enTractaments

ortodoncia

És l’especialitat de l’odontologia que corregeix els ossos i les dents que estan mal col·locats.

Quan el pacient és encara un infant podem corregir tant els problemes de dents com els d’os, aquests últims mitjançant l’ortopèdia, és a dir, amb «ferros». En canvi, en els pacients adults corregim les dents, però per corregir els ossos hem de recórrer a la cirurgia ortognàtica, per moure els ossos i les dents cap a una posició més adequada.

Quan és necessària l’ortodòncia?

Quan les dents estan tortes, girades o inclinades i en un lloc que no els correspon, quan en falta alguna perquè una altra ocupa el seu lloc, quan el perfil de la cara és irregular o bé quan les mandíbules no encaixen correctament:

  • Les mandíbules estan alineades correctament, però les dents estan apinyades, massa separades o tortes.
  • El maxil·lar superior està massa avançat respecte l’inferior. Les dents anteriors queden molt separades per davant de les inferiors.
  • El contrari: les dents inferiors queden per davant de les superiors.
  • Els queixals encaixen bé però les dents anteriors queden separades (mossegada oberta).
  • En tancar la boca, les dents superiors baixen massa i cobreixen les dents inferiors (mossegada tancada).
  • En mossegar, els queixals de sota queden per fora dels superiors, tot i que normalment és el contrari (mossegada creuada).

Com es mouen les dents?

Ens podem imaginar que les dents no estan fixes sobre l’os, com si es tractés de terra o d’un element mort. L’os està viu i d’alguna manera les dents hi «floten». En aplicar una força lleugera però constant sobre una dent, l’os de la zona que rep la pressió es reabsorbeix i el de la zona de tracció es forma de nou. D’aquesta manera, la dent canvia de posició. Per això és tan important el disseny dels aparells que transmetran aquestes forces sobre les dents. Hi ha dos tipus de tractaments d’ortodòncia:

  • Aparells fixes: estan enganxats sobre les dents i queixals amb adhesius. Consten de dos elements: les bràquets o bandes completes en els molars i els arcs de filferro, fixats sobre les anteriors, la forma dels quals, modelada pel dentista, transmet les forces adequades sobre cada dent.
  • Aparells amovibles: Són aparells de posar i treure. Generalment s’utilitzen en nens més petits,  que encara tenen dents de llet. Preparen el ossos de la mandíbula i el maxil·lar perquè les dents definitives tinguin l’espai adequat per anar sortint. S’han de fer servir correctament, tant de temps com sigui possible, durant el dia i la nit, i només s’han de treure per menjar.

 

Es pot fer ortodòncia en adults ?

Avui dia en fem ortodòncia a qualsevol edat. És possible que els tractaments requereixin més temps, o que els objectius hagin de ser més simplificats. Per això, l’ortodòncia en nens és més fàcil, té millor pronòstic i preveu molts problemes futurs.

Quant dura el tractament?

Depèn de cada problema. Un cas normal amb aparells fixos acostuma a durar aproximadament dos o tres anys. En alguns casos es necessiten dos tractaments: un de previ amb aparells amovibles i un altre després amb aparells fixos. En casos complicats caldrà combinar el tractament d’ortodòncia amb tractaments de cirurgia.

  • Advertisement