Sedació amb òxid nitrós (“gas del riure”)

mayo 11, 2009 by  
Arxivat enTractaments

L’objectiu de la sedació moderna per inhalació d’òxid nitrós i oxigen en l’odontologia és aconseguir una sedació lleugera del pacient que el permeti alliberar-se de l’ansietat generada pels tractaments dentals, mantenint en tot moment la consciència.

centre-buco-dental-oxido-nitroso

Durant la sedació per inhalació el pacient entra en un estat de relaxació i de benestar, i manté intactes la consciència i els reflexos de defensa.

Una alternativa per a persones (petits i grans) ansioses i temeroses del tractament odontològic

Molts nens i adults presenten temor i ansietat enfront de diversos tractaments odontològics, com l’aplicació d’anestèsia local, l’extracció de dents, la utilització de la peça de mà o fins i tot una simple neteja. La sedació inhalada amb òxid nitrós, conegut popularment com el gas del riure, és una alternativa segura i eficaç excel·lent que durant molts anys ha estat utilitzada en altres països i que recentment ha començat a aplicar-se aquí.

Que és l’òxid nitrós?

L’òxid nitrós és un compost d’oxigen i nitrogen que, quan es combina amb oxigen pur al 100 %, pot administrar-se al pacient per mitjà d’una màscara nasal. Això produeix un efecte calmant i de relaxació que, al mateix temps, el manté despert i amb capacitat de comunicar-se amb el dentista.

A qui es pot aplicar?

A qualsevol persona sana a partir dels 2 o 5 anys, sempre que tingui sigui capaç de respondre a preguntes verbals.

A qui NO es pot aplicar?

A dones embarassades, persones amb malalties psiquiàtriques, respiratòries, sinusitis o Parkinson.

Quan està indicat utilitzar la tècnica en criatures?

Aquesta tècnica és indicada per a pacients ansiosos i temerosos que necessitin un tractament odontològic pel qual hauria estat necessari controlar-los, ja que no serien capaços de cooperar. No obstant això, no es pot aplicar a tothom, com és el cas dels nens que encara no han desenvolupat bona comunicació verbal o quan el tractament és molt extens o dolorós.

Què senten els nens quan se’ls aplica l’òxid nitrós?

En la gran majoria dels casos, la criatura es calma i permet treballar-hi sense cap tipus de resistència. En alguns casos s’assoleix una millora notable en el comportament (respecte al temor a l’anestèsia convencional), però poden presentar-se períodes que plori o deteriori la seva cooperació o, fins i tot, amnèsia. Finalment, hi ha un petit percentatge de casos en què la tècnica no funciona, encara que això no significa cap risc per al nen.

L’òxid nitrós substitueix la necessitat d’utilitzar anestèsia local?

No: l’òxid nitrós és un calmant i relaxant que pot ajudar a aprofundir l’efecte de l’anestèsia i a calmar el nen quan aquesta s’aplica, però que en cap moment la substitueix.

En què consisteix la tècnica?

L’aplicació de l’òxid nitrós es fa per mitjà d’una màquina senzilla d’ús ambulatori en el consultori odontològic. Amb d’una màscara nasal s’administra el gas, que produeix un efecte ben ràpid: 2 o 3 minuts. La màscara es deixa durant tota l’estona que duri el procediment i al finalitzar es deixa el pacient respirant oxigen pur durant 3 minuts perquè l’efecte desaparegui completament. Una vegada acabat, la criatura pot reprendre les seves activitats normals. Cal fer notar que l’èxit de la tècnica no es basa únicament en l’efecte que produeix el gas, sinó que és un complement al maneig psicològic integral que normalment fa l’odontopediatra.

És segur utilitzar-lo?

L’òxid nitrós és una eina completament segura que ha estat àmpliament utilitzada durant més de 60 anys en la professió. És un gas de potència molt baixa que s’absorbeix i s’elimina ràpidament, de manera que permet que el pacient estigui conscient en qualsevol moment i mantingui tots els seus reflexos naturals.

  • Advertisement