L’art de raspallar-se les dents

enero 17, 2010 by  
Arxivat enBlog, Varis

higiene1Procuri raspallar-se les dents després de cada àpat (esmorzar, dinar i sopar). No deixi passar més de quinze minuts entre el final de l’ àpat i la raspallada.

Si només es pot rentar les dents una vegada al dia, faci-ho abans d’anar al llit, ja que, mentre dormim,  la producció de saliva i els moviments de la llengua disminueixen, cosa que  afavoreix la formació de placa bacteriana si no s’ha fet una bona higiene bucal.

Triï un raspall de dents amb capçal de punta arrodonida i petit per a arribar fàcilment a totes les dents. Els seus filaments han de ser suaus i també de puntes arrodonides per tal d’evitar lesions a les genives. Canviï de raspall cada dos mesos.

Usi dentífrics amb fluor: reforcen l’estructura de l’esmalt i redueixen entre un 20 % i 40 % la posibilitat que es formin càries.

Raspalli les peces en grups de dos o tres. Asseguri’s que el raspall arriba a totes les superfícies de la dent. Per fer-ho, raspalli’s a poc a poc i seguint un ordre: comenci per les dents de la mandíbula superior, i continui amb les de la inferior. El temps calculat per rentar-se les dents de manera òptima és de tres a quatre minuts.

Passi el raspall suaument, i sempre partint de la geniva, per  no arrossegar-hi la brutícia. Recordi que una raspallada massa vigorosa pot danyar les seves dents i les genives, i provocar hipersensiblitat dental.

No s’oblidi de netejar de la llengua, ja que s’hi acumulen molts bacteris. Fregui-la amb suavitat cap endavant mitjançant el raspall de dents o un netejador lingual.

Tingui cura dels espais interdentals. Si gairebé no té espai entre les dents, faci servir la seda dental. Si en té prou (per pèrdua o per moviments dentaris), utilizi un raspall interproximal,  especial per a aquests casos.

En els nens, només aconsellable fer servir seda dental a partir dels dotze anys: en aquesta edat ja estan prou desenvolupats coom per controlar la tècnica.

Mogui la seda de dalt avall sobre la cara lateral de la dent. No s’oblidi de passar-la sobre les cares laterals dels últims queixals. Un cop hagi acabat, esbandeixi’s la boca per eliminar les restes d’aliments o de placa despresa.

  • Advertisement