Embaràs i salut bucal

enero 18, 2010 by  
Arxivat enBlog, Varis

preg1
L’embaràs és un període molt especial, durant el qual apareixen necessitats específiques que ens obliguen a cuidar-nos encara més per mantenir la salut de la boca. Això es tradueix en una bona higiene i una bona nutrició, mesures són fonamentals per prevenir problemes bucals i que puguin afectar la salut del nadó.

Nutrició i dieta

El que menges afecta considerablement el desenvolupament de les dents de la teva criatura. El procés d’enduriment (calcificació) d’algunes dents comença entre el tercer i el sisè mes d’embaràs. Durant aquest període, és important que els nutrients (especialment les vitamines A, D, C, el calci i el fòsfor) siguin subministrats en quantitats suficients per evitar una formació anormal de les dents. Així, una dieta equilibrada proveirà prou d’aquests nutrients per alimentar i assegurar tant la teva salut com la de la teva criatura.

La dieta té un rol importantíssim en la teva salut bucal.

Durant l’embaràs, és normal tenir temptacions de menjar entre hores, que en molts casos són aliments rics en sucre. Això pot ser dolent per a la teva salut dental, ja que el sucre és una invitació a la càries. Tot i això, aquests desitjos poden descalcificar les teves dents, no les del nadó. El problema comença en una capa de bacteris nocius prima, enganxosa i invisible, la placa. Els sucre, quan s’uneix a la placa, forma àcids, que ataquen l’esmalt de la dent durant almenys vint minuts. Així, si menges aliments rics en sucre amb freqüència, tindràs les dents en remull àcid tot el dia, literalment.

Per tant, els aliments dolços són perillosos per a la salut dental, ja que perllonguen l’atac de l’àcid. El millor consell és, sobretot, no menjar productes amb sucre entre àpats, sinó en aquests casos triar aliments que proporcionin tots els nutrients que tant tu com el bebè necessiteu.

Higiene bucal

Durant l’embaràs és especialment necessari mantenir una bona higiene bucal, ja que durant aquest període es poden exagerar alguns dels problemes de les dents, com els següents:

  • Càries: La càries és el resultat de la presència repetida d’àcids a sobre de l’esmalt, però es pot evitar fàcilment raspallant les dents i fent servir el fil dental cada dia, ja que així desapareix la placa nociva.
  • Gingivitis: la placa que no s’elimina de la dent pot irritar les genives, fent que es tornin vermelles o blanques i que sagnin fàcilment. Això és el que s’anomena gingivitis i pot comportar problemes més seriosos que no només afectin la geniva, sinó també l’os que suporta les dents. Durant l’embaràs, l’augment dels nivells hormonals afavoreix el creixement d’alguns bacteris, com els que provoquen aquesta malaltia. Per tenir unes genives saludables cal tenir una bona cura de les dents i portar una dieta equilibrada

Periodontitis

La periodontitis causa la inflamació de les genives i duplica el risc de tenir un part prematur. A Espanya hi ha aproximadament uns 14.000 parts prematurs cada any, i es calcula que gairebé la meitat podrien estar relacionats amb el fet que la mare té periodontitis. Per tant, és molt important prevenir-la i tractar-la, tant abans com durant l’embaràs.

El tractament d’aquest problema de genives és segur, tant per la mare com per al fetus durant el segon trimestre de l’embaràs. A més, els canvis hormonals també són relativament perillosos: durant aquest període hi ha una tendència més gran a la inflamació i el sobrecreixement dels bacteris.

És per aquest motiu que la Sociedad Española de Perodioncia y Osteointegración (SEPA) duu a terme a Madrid i fins aquest dissabte, la campanya “Cuida tus encías”. Aquesta iniciativa, que va tenir lloc per primer cop el maig passat a Sevilla, ofereix revisions bucals gratuïtes a tots els ciutadans. En els dos primers dies ha superat les 150 visites. La setmana que ve la campanya es traslladarà a Barcelona i a Las Palmas.

A part de la revisió, que consisteix en una exploració bàsica per detectar els símptomes de la periodontitis, els especialistes de la SEPA ofereixen un fulletó amb consells per prevenir la malaltia.

Es recomana estar atent a els senyals d’alerta (sagnat de les genives, el mal alè o la hipersensibilitat al fred) i millorar la higiene bucal raspallant-se les dents després dels àpats, fent servir seda dental o raspallets interdentals i glopejar col·lutori, quan sigui necessari.

Per la seva banda, la directora de general d’AP de Madrid va donar suport a la iniciativa i va recordar que les unitats de salut bucodental de la comunitat compten “amb 135 odontòlegs, 88 higienistes, 10 infermeres de suport i 20 auxiliars d’infermeria”. A través d’aquestes unitats, es van realitzar l’any passat a la comunitat de Madrid revisions a més de 126.000 nens d’entre 6 i 14 anys.

  • Advertisement