Erosió acida

enero 18, 2010 by  
Arxivat enGeneral

erosio2 Molts dels aliments i de les begudes que formen part de la dieta moderna —com ara el vinagre balsàmic, el vi, moltes fruites i els seus sucs— contenen àcids que estoven l’esmalt dental, fet que causa l’erosió àcida.

Això passa quan la superfície de la dent queda exposada als àcids de tot allò que ingerim. En aquest moment, la capa dura de l’esmalt s’estova temporalment. Amb el pas del temps, aquest estovament pot causar un desgast significatiu, especialment quan es combina amb l’abrasió del raspallat.

Encara que els professionals de la salut oral són conscients d’aquest problema, la majoria de persones mai han sentit parlar de l’erosió àcida. En el millor dels casos, els pacients no busquen ajuda al seu dentista fins que el problema no està en un estat avançat. Les nostres dents cada cop aguanten més, duren més temps, i això, combinat amb la dieta moderna, fa que els efectes del desgast siguin encara més comuns i evidents. Gairebé tothom que tingui dents naturals està subjecte a desenvolupar alguns signes d’erosió àcida.

Com sabem si tenim aquest problema?

Estadis inicials:

 • Sensibilitat al consumir begudes o aliments freds
 • Dents arrodonides
 • Dents groguenques (per l’àcid que en desgasta l’esmalt i fa que es trasllueixi la dentina que hi ha a sota)

Estadis avançats:

 • Color més fosc de les dents
 • Transparència de les vores de les dents incisives
 • Sensibilitat severa
 • Petits buits a la superfície de les dents

Els efectes són irreversibles i, si són greus, impliquen tractaments per tornar la forma i la funció de les dents afectades i per protegir les altres. En casos extrems, els danys poden comportar haver d’extreure la dent.

Prevenció

L’erosió àcida pot afectar persones de totes les edats i, un cop present, no es pot revertir. És per això que prevenir el problema és el millor camí.

Què podem fer?

 • Eviteu raspallar-vos les dents immediatament després de menjar o beure productes àcids: és convenient fer-ho abans o esperar una hora, com a mínim.
 • Bebeu les begudes amb gas ràpidament, sense retenir-les durant gaire estona a la boca.
 • Feu servir una pasta de dents de baix abrasivitat, sense àcids i amb un alt contingut de flúor biodisponible.
 • Advertisement