Tractament de càries amb ozó

mayo 15, 2010 by  
Arxivat enTractaments

El tractament d’una càries amb ozó està dividit en 4 fases: diagnòstic, aplicació d’ozó, fase de remineralizació i fase de restauració.

Diagnòstic

En primer lloc s’usa un petit làser, per observar les superfícies dentals, que permet detectar la càries més ràpidament que amb mètodes tradicionals de simple observació, i eleva el percentatge de diagnòstic precoç al 90 %. La càries no sempre és visible a primera vista, però el làser soluciona aquest problema i a més ens indica fins a quin punt està avançat el problema.

Aplicació de l’ozó

Un cop hem fet el diagnòstic, apliquem l’ozó (amb un instrument dissenyat especialment amb aquesta funció) a la zona amb càries durant uns segons. Això es fa de manera simple, sense sorolls, sense vibracions, sense necessitar anestèsia. Un cop l’ozó ha destruït els bacteris que provoquen les càries, s’aplica sobre la superfície tractada per iniciar la remineralizació de la dent.

Fase de remineralització

A partir d’aquest moment, el pacient ha de començar a utilitzar un dentífric i un col·lutorio especials que contenen els minerals essencials perquè la remineralizació segueixi, cosa que facilita l’èxit del tractament. En alguns casos, quan la càries sigui massa extensa, pot ser que calgui crear un accés millor per a permetre que l’ozó penetri per tota la zona afectada.

Fase de restauració

Al cap d’entre 4 i 12 setmanes, segons els casos, s’ha de fer un control per explorar de nou les càries. En aquest moment és possible haver de tornar a aplicar ozó o segellar la càries, si és realment necessari, tot i que els últims estudis eleven la taxa d’èxit d’aquest tractament a més del 99%. En el cas que la càries hagi creat una cavitat prèviament, es podrà restaurar llavors amb mètodes convencionals.

centre-buco-dental-dentista-trabajando

Dubtes freqüents

 • Hi ha algun tipus de risc?
  No. La teràpia de l’ozó és, a més d’indolor, totalment inofensiu.
 • Serveix per a tot tipus de càries?
  Actualment només es pot fer servir en les càries exposades, com les que apareixen a les superfícies masticatòries (solen ser les més freqüents) o a les superfícies llises de les dents. Les càries interproximals (les que apareixen entre les dents), per exemple, encara s’han de tractar de manera tradicional, tot i que ja s’estan desenvolupant maneres per superar aquest inconvenient.
 • Es pot emprar en tot tipus de persones?
  Des dels més petits fins als més grans, fins i tot les dones embarassades, tothom és un bon candidat per ser tractat amb ozó, ja que no suposa cap risc.
 • Es poden tractar diverses càries alhora?
  Sí. És més, és l’opció més recomanable. Com que el tractament és molt ràpida, encara que hi hagi moltes càries, no es necessitaran sessions de tractament llargues, ni diverses visites. Amb un cop, ràpid i eficaç, n’hi ha prou.
 • La dent es pot afeblir?
  No. D’una banda, la dent no s’erosiona (al contrari del que passa en altres tractaments) i, de l’altra, com que es remineralitza, es torna molt més resistent a les possibles càries posteriors. És per això que fins i tot es pot emprar en dents sanes com mètode preventiu en infants o adults, substituint el segellat de fissures tradicional.
 • Té altres usos el tractament amb ozó?
  Sí. Ja s’està començant a utilitzar en endodòncia (el tractament de la part interior de la dent) i en periodòncia (tractament des les genives), amb resultats molt positius. També s’estan buscant com aplicar l’ozó en blanquejos dentals, implantologia, càries secundàries i altres camps amb un futur prometedor.
 • És tan important la higiene del pacient?
  És fonamental. Al voler remineralitzar la càries, calen els nutrients necessaris (els minerals), per a afavorir aquest procés. La saliva aporta gran part d’aquests minerals, però per incrementar considerablement l’èxit del tractament cal usar una pasta i col·lutori específic. Sense la col·laboració pertinent del pacient, només el 80 % de les càries es remineralitzen.
 • Advertisement