L’onicofàgia (mossegar-se les ungles)

diciembre 30, 2010 by  
Arxivat enGeneral

L’onicofàgia és un hàbit patològic molt estès en la infància i l’edat juvenil que influeix negativament en l’estètica dental i bucal. Mossegar-se les ungles de manera contínua i reiterativa provoca que els incisius centrals superiors –dents amb gran repercussió en la bona aparença del somriure– es desgastin i s’estellin prematurament. A més, també causa microtraumatismes a les mucoses labials (és a dir, la part interior del llavi), que fa que sigui molt més fàcil tenir herpes o els llavis tallats. No cal dir que l’estètica de les mans també es veu afectada per unes ungles curtes i irregulars.

img123
La imatge mostra l’abrasió dels incisius centrals superiors, amb alteració de l’estètica del somriure.

Per solucionar aquest problema, l’odontòleg fa un motlle del maxil·lar superior amb una planxa rígida. La retalla i n’obté una fèrula parcial que cobreix els premolars i els molars de les dues bandes.
Un cop col·locada la fèrula a la boca, queda una mossegada oberta anterior, de manera que resulta impossible mossegar-se les ungles.

Aquest aparell no destorba la comunicació normal dels pacients, tot i que cal portar-lo tot el dia, fins i tot mentre dormim, excepte per menjar.

paciente1_frontal

Normalment el pacient rep l’alta al cap de catorze setmanes. És possible que els pacients compulsius retirin les fèrules i segueixin mossegant-se les ungles. Per evitar això, el doctor pot adherir a les dents una quantitat de resina que no podrà treure’s.

  • Advertisement