Salut bucal durant la infància

febrero 8, 2011 by  
Arxivat enGeneral

Pauta recomanada per a l’orientació primerenca sobre la salut bucal de les criatures:

Lactància materna
És molt recomanable que alimenteu el nadó exclusivament de llet materna durant els sis primers mesos, però no durant les nits un cop hagi sortit la primera dent. És a dir:

  • 0-6 mesos: només llet materna
  • Primera dent: llet materna EXCEPTE a la nit

Ús del biberó
El biberó només s’ha d’utilizar només si pren llet artificial: els altres líquids s’han d’oferir en tasses i no hi heu d’afegir cap tipus de sucre o edulcorant. També es desaconsella el biberó nocturn després de l’erupció de les primeres dents. A partir dels 12 mesos, el nadó ha de començar a abandonar, progressivament, el biberó, fins que li surtin els queixals.

Tant en el cas de la lactància materna com del biberó, li heu de netejar la boca abans de posar-lo al llit si es queda adormit mentre menja.

Ús del xumet
El xumet ha de ser anatòmic (té una forma irregular i s’adapta al paladar) i també s’ha d’abandonar progressivament a partir dels 12 mesos i definitivament cap als 2 anys.

Transmissió de bacteris
Per evitar transmetre bacteris al nadó precoçment a través de la saliva, cal evitar diversos hàbits com compartir utensilis amb el bebè, netejar el xumet amb la saliva, bufar sobre el menjar o fer petons a la boca.

Alimentació per no tenir càries
Heu d’evitar qualsevol font de sucres refinats i els ocults (galetes, pastissos,croissants, sucs de caixa, patates fregides en bossa) durant els primers dos anys de vida. Tampoc s’ha de menjar aliments ensucrats entre àpats.

Higiene bucal
Abans de l’erupció de les primeres dents, heu de començar a netejar la boca del vostre nadó, un cop al dia, amb una gasa humida o un didal de silicona. Un cop surten les primeres dents, cal fer-ho dos cops al dia amb un didal o un raspall de dents infantil. Quan han sortit els primers queixals, ja s’ha d’utilitzar un raspall dental infantil.

És recomanable usar fil dental a partir del moment que hi hagi contacte entre dents. Es poden fer servir “flossers” (posicionadors de fil) per facilitar aquesta tasca. És important que no faci servir cap pasta de dents amb fluor fins que el nen aprengui a escupir.

Per a nens d’entre dos i tres anys, s’ha d’usar una pasta amb 500ppm de fluor, en una quantitat equivalent a un pèsol.

Entre els 2-6 anys, utilitzar una pasta dental amb 1000-1450ppm de fluor, en una quantitat equivalent a un pèsol.

Utilitzar pasta amb majors concentracions de fluor (1450ppm) per a nens majors de 6 anys, en una quantitat de pasta equivalent a 1-2 cm.

La raspallada dental l’ha de fer un adult fins que el nen sigui autònom (mínim fins als 7 anys).

Ús de fluor tòpic
Segons el nivell de risc, l’edat i la concentració de fluor a l’aigua de consum, es decidirà sobre el tipus d’administració de fluor tòpic i la seva freqüència.

Visita a l’odontopediatre
El nadó ha de ser visitat per un odontopediatre, durant el primer any, independentment que presenti algun problema o no, ja que la pràctica anirà enfocada a la prevenció, no a la curació.

  • Advertisement